Forside Baggrund Opbygning Billeder Teknik Til Salg

TeknikNu er det ikke fordi min bane er et teknisk vidunder, sikkert langt fra. Men her er lidt omkring hvordan jeg har opbygget de forskellige ting, og hvilke komponenter jeg har brugt. Jeg har valgt at bygge en del selv, og købe de forskellige komponenter og lodde det sammen. Dels for at spar penge, og dels fordi det er udfordrende.Sporskiftere


Lys i vogne


Digitalisering af lokomotiver


Sporplan


Hjemmelavet Gras-Master


DitaliseringAt modeltog er en hobby der holder, bliver bevist når man kan tage sine 20-30 år gamle lokomotiver frem og for relativt små penge få disse til at køre igen, vel og mærke digital. Da jeg var lille kørte alle lokomotiver med samme hastighed, og man kunne sjældent køre med mere end et af gangen.


Jeg har hevet vores gamle lokomotiver ud af skabet, selv digitaliseret dem, som faktisk er ganske nemt og lærerigt. Det er ganske få komponenter der skal indkøbes, en digitalisering ligger omkring 400 kr. hvis man selv kan lodde det sammen.


Jeg har valgt at benytte ESU’s Lokpilot som dekoder i mine lokomotiver. Den er meget nem at installerer og har et hav af funktioner som man kan justerer efter behov. Hertil skal man sætte en ny magnet i lokomotivet, her bruger jeg Hamo’s permanentemagneter. Jeg vil ikke her beskrive hvordan arbejdes skal udføres, men henvise til Digitaltog.dk som er en fantastisk side med alle nødvendige vejledninger. Jeg har ligeledes digitaliseret nogle vogne, således at man får front/slut lys, samt lys i selve vognene.


Det er disse komponenter som jeg har benyttet:


Med disse komponenter, lidt olie og smøring, så kan man få glæde af sine gamle lokomotiver igen.


Se Digitaltog.dk for vejledninger, her kan du se installationer til næste alle lokomotiver.

 


 


 
ESU Lokpilot 3


Kr, 250,00ESU Magnet


Kr, 80,00Kul og børste


Kr, 35,00


Med disse komponenter, lidt olie og smøring, så kan man få glæde af sine gamle lokomotiver igen.


Se Digitaltog.dk for vejledninger, her kan du se installationer til næste alle lokomotiver.


SporplanSporplanen er jo en stor del af planlægningen, måske det største. En god sporplan betyder alt for oplevelsen og glæden ved ens bane. Da min bane er relativ lille sætter dette sine begrænsninger, men alligevel kan man få et godt udbytte hvis man tænker sig godt om. Min er blevet revideret mange gange, selv lige inden man falder i søvn kommer der gode idéer. Vendesløjfer, vigespor og grundig brug af skiftespor, så kan man komme langt. Eftersom min bane er inspireret af bogen Modeltog, så var størstedelen givet. Men da min bane er mindre, måtte jeg placerer er del flere skiftespor de rette steder således at kørselsretningen kunne skiftes relativt enkelt.


Jeg har brugt Wintrack v 8.0 til at designe banen i, da dette giver et god overblik og hurtigt kan vise økonomien i den valgte plan. Grundet mine fastsatte plade mål, er jeg blevet nød til at skære en del skinner til i længden. Dette er selvfølgelig ikke optimalt men nødvendigt. Da jeg bygger i Märklin spor C, har jeg benyttet Radius 1 & 2 til buerne. Stigningerne er holdt på ca. 3,5 %.Gras-MasterLandskab med græs kan laves på mange måder.


Da jeg var lille var mulighederne ikke så mange. Farvet savsmuld som blev smuldret ud over et areal med lim på udgjorde græs og landskab.


I dag er mulighederne mange, der er mange flere produkter som er færdige, og som er ganske naturtro. Færdig græs i form af måtter gider et godt indtryk, men er samtidig meget ensformigt, og meget kort.


Noch har lavet en såkaldt Gras-Master, som via spænding sørger for at de fine strå lander korrekt og giver et meget fint resultat. Denne er desværre ret dyr, over 1.000 kr, så hvorfor ikke lave en selv. På sporskiftet og youtube er der mange gode forslag til hvordan man kan lave en selv for omkring 100 kr.  Jeg kastede mig ud i det, og resultatet er ganske godt, sikker ikke så godt som den professionelle, men koster også kun 1/10 del ;-)


Køb en elektronisk fluesmækker, en lille si, skild den af, og lod si’en på, så er du kørende :


Teknik