Forside Baggrund Opbygning Billeder Teknik Til Salg

Opbygning

         Hvordan ?

OpbygningDa vores værelse er 3,5 X 3 meter, med skrå vægge, så tillod pladsen at grundpladen til banen blev på 2 X 1.05 meter. Dette mål skyldes bla. at man gerne skal kunne stå langs pladen når den er slået ned, således at man står foran banen med ryggen til den skrå væg.


Til formålet genbrugte vi tre reoler fra IKEA. Dertil blev der

indkøbt to hobbyplader med hvid melamin 30X200 cm.

Da de tre reoler ikke helt giver bredden, har jeg lavet et par

ekstra hylder på ca. 20 cm. Her kan jo ligge strøm-

forsyninger m.m.


Reolerne er skruet fast til væggen, og siderne ligeså.

Da jeg havde tænkt mig at lave banen i tre niveauer, ville dette bla. bræve en skyggebanegård. Og da dybden på reolerne er 30 cm så kræver det lidt planlægning således at landskab m.m. ikke bliver kvast når banen klappes op ;-)


Derfor har jeg heller ikke overholdt alle standard mål inden for modelbygning. I det jeg kører Dansk Epoke V, så er der ikke nogle EL lokomotiver, men kun diesel og et par enkelte veterantog med damplokomotiver. Dette gør at jeg har kunne lave niveau afstande på 8 cm, og derved vundet lidt plads i højden.


Pladen som jeg har brugt til selve banen er en 4 mm krydsfiner plade. Den er meget stærk, og meget nem at skære i. Som rammetræ har jeg benyttet 25X100 mm, som jeg har skåret ned til 25X80 mm. Pladen og rammetræet er skuret og limet sammen for at give den nødvendig stivhed. Ligeledes har jeg placeret et par lægter her og der, hvor pladsen tillod.


Endnu en plade er lagt på toppen, og nedkørelsen til skyggebanegården er savet ud med en stiksav, således at det udskåret stykke udgør selve nedkørelsen.


Jeg har sat tre hængseler på, og valg at benytte kæder til ophænget således at der ikke er nogen ben i vejen.


Jeg syntes der er mange fordele ved denne opbygning, ud over selve plads besparelsen, så går det fint med at skjule ledninger m.m. blot man husker at trække dem inden man limer/samler det.

Når banen er klappet op, forsvinder den ind i reolen, og værelset kan bruges som normalt. Selv om der bliver bygget mere og mere på den, er vægten ikke et problem. Pladen hænger i et par kæder, hvorpå jeg har monteret et stykke elastikbånd på, således at kæder bliver trukket med op når pladen vippes op.


En skydelås søger for at pladen ikke kan vippes ned ved et uheld.
I bunden af pladen er der skåret ud til en lem, således at man kan komme til nedefra, eller når pladen er oppe. Dette er en stor fordel når der skal trækkes ledninger, eller hentes afkørte vogne m.m.